Selecteer een pagina

Marketing Magic Maker:

Branding Stories Feel Good Content

Blog Feb: Afraid of red, yellow and blue?

Photocredits: Lucia Sorrentino (header) & Artem Kniaz on Unsplash

Recentelijk las ik over de gedragstypes in een team. Na vele verwijzingen naar de kleuren rood, geel, groen en blauw leek het me goed me daar eens wat meer in te verdiepen. En daar was het boek “omringd door idioten”, want de irritatie aan bepaalde teamleden herkennen we allemaal. Vooral die types die qua gedrag ver van je af staan. Tijd voor een overzicht en een stukje inzicht. 

Teams vormen de ruggengraat van organisaties, en het succes ervan hangt grotendeels af van de interactie tussen teamleden. Een fascinerend aspect van deze dynamiek is de rol van gedragstypes binnen een team. Elk teamlid brengt unieke eigenschappen, sterktes en zwaktes met zich mee, die een directe invloed hebben op de teamdynamiek en prestaties. We duiken wat dieper in de verschillende gedragstypes en hoe ze kunnen bijdragen aan het succes van een team.

Het Analytische Brein (blauw)

Sommige teamleden blinken uit in het analyseren van gegevens, het identificeren van patronen en het nemen van weloverwogen beslissingen. Deze analytische denkers zijn essentieel voor het team, omdat ze zorgen voor een solide basis van feiten en cijfers. Ze brengen structuur in complexe situaties en dragen bij aan het nemen van strategische beslissingen.

Dit zijn de collega’s die alle details kennen en alles tot 9 cijfers achter de komma willen analyseren. Ze stapelen onderzoek op onderzoek en vinden het moeilijk hierin grenzen te bepalen. Zorgvuldigheid is belangrijker dan snelle resultaten en hierin de balans vinden is lastig. Ze worden vaak ervaren als enorme “neuzelaars”, maar behoeden het team regelmatig voor het maken van fouten en zaken over het hoofd zien. 

De Creatieve Geest (geel)

Creativiteit is de motor van innovatie, en teams hebben creatieve geesten nodig om nieuwe ideeën te genereren en traditionele benaderingen uit te dagen. Deze teamleden gedijen in een omgeving waar ruimte is voor experimenteren en waar ze de vrijheid hebben om buiten de gebaande paden te denken. Ze zorgen voor vernieuwing en frisse perspectieven.

Dit zijn de collega’s die makkelijk integreren in een groep en makkelijk contact maken. Ze zijn vaak het middelpunt en praten ( soms iets te ) graag, omdat ze hun ideeën willen delen en anderen uitdagen. Hierin kunnen ze doorslaan omdat hun korte spanningsboog geen rem kent op de ideeënstroom in hun hoofd. Deze collega’s zijn onmisbaar als bron van nieuwe ideeën en verbetering, maar soms denk je “Hou nu maar je mond even dicht”.

De Sociale Verbinder (groen)

Een succesvol team kan niet zonder de sociale verbinder, degene die relaties versterkt en een positieve teamcultuur bevordert. Dit type teamlid is empathisch, luistert goed en zorgt ervoor dat iedereen zich gehoord voelt. Ze zijn cruciaal voor het opbouwen van een sterk teamvertrouwen en het bevorderen van een gezamenlijke teamdoelstelling.

Naast de relatiegerichte houding met oog voor anderen en het vooropgestelde teambelang zijn dit de mensen die simpelweg aan de slag gaan en belangeloos het werk verzetten. Ze willen gewoon hun werk doen binnen een prettige sfeer. Dit zijn de collega’s waar je op kunt rekenen dat ze de klus voor je klaren zonder eigen belang. Maar dit zijn ook de types die de waarheid niet recht in je gezicht zeggen, maar wel tegen anderen bij het koffieapparaat over je praten.

De Doelgerichte Leider (rood)

Teams hebben een richting nodig, en de doelgerichte leider biedt die. Dit type teamlid is vastberaden, houdt de einddoelen voor ogen en motiveert anderen om ze te bereiken. Ze zijn effectieve probleemoplossers en houden het team op koers, zelfs tijdens uitdagende periodes.

Deze collega’s zijn nadrukkelijk aanwezig en kijk je niet snel omheen. Ze hebben een duidelijke mening waar ze niet snel van af te brengen zijn. Snelheid en resultaat zijn heilig voor hen. Juist deze mensen moeten in balans worden gehouden door hun tegenpolen of anders gestemden in hun team, al zal dat niet altijd zonder slag of stoot gaan. Juist anderen voorkomen dat ze in hun haast richting resultaat zaken over het hoofd zien met alle gevolgen vandien. Dit type leert door schade en schande de waarde van andere gedragstypes in het team.

Samenwerking tussen Gedragstypes

Het succes van een team komt voort uit het vermogen van deze diverse gedragstypes om effectief samen te werken. Analytische denkers kunnen profiteren van creatieve ideeën, terwijl creatieve geesten baat hebben bij de structuur die analytische denkers bieden. De sociale verbinder bouwt bruggen tussen teamleden, en de doelgerichte leider zorgt ervoor dat alle inspanningen worden gecoördineerd naar de gezamenlijke doelstellingen.

Tot slot

De grote hamvraag is dan uiteindelijk: Welk gedragstype ben ik zelf? Voor mij geldt zeker dat ik rood ben en voor een groot gedeelte ook geel. Meestal ben je een mix van 2 gedragstypes en soms zelfs 3.  En dat maakt ook niet uit, want alle types zijn nodig in een succesvol team. Een succesvol team omvat namelijk een harmonieuze mix van gedragstypes die elkaar aanvullen en versterken. Het begrijpen en waarderen van deze diversiteit is essentieel voor het creëren van een krachtige teamcultuur. Door samen te werken kunnen teamleden hun individuele krachten benutten en gezamenlijk streven naar excellentie.

Dus de volgende keer dat de irritatie aan een collega de overhand bij je neemt. Denk dan hier even aan terug en bedenk welke goede dingen ze voor je doen. 

Contact

T 06-23849342

carola@lamingmarketing.nl

Photography: artists on Unsplash

Copy: Carola van Laerhoven, La Ming Marketing

Redactie: Patricia van Laerhoven, Noot van de redactie

Webdesign: Dennis van der Voort, DVDV Webdesign